Veel gestelde vragen


Wat is Elsden eigenlijk?

We zijn een erkende onderwijsinstelling met als hoofddoel; het verzorgen van trainingen voor uitvoerend professionals.


Wie zijn/is Elsden dan?

Elsden bestaat uit enthousiaste professionals die hun kennis en kunde graag met je delen. We zijn allemaal werkzaam in de specialistische psychiatrie (verslavingszorg) en het onderwijs.


Wat maakt Elsden bijzonder ?

We trainen vanaf de eerste dag in het omgaan met clienten, oefenen veel gesprekstechnieken en leren je omgaan met diverse verslavingsproblematiek vanuit de praktijk. Ons onderwijs is verdiepend, we kijken naar de klachten en problemen van clienten, signaleren hoe zij hier mee omgaan en hoe jij daar in kan helpen door de sterktes van clienten in te zetten naar nieuw gedrag.


Zijn Elsden trainingen erkend?

Ja, Elsden trainingen vallen onder Kort Beroeps Onderwijs en zijn in accreditatie voor HBO niveau (In accreditatie bij SNRO voor bijbehorende ECTS studiepunten).


Welke erkenning is dat ?

De basistraining EACI is HBO conform erkend. Accreditatie 5,4 EC. 151,4 SBU.Wat is het niveau van de trainingen?

We geven les op HBO niveau en hanteren 'volwassenen onderwijs' als methode. Dit houdt in dat we veel oefenen en stof op verschillende manieren overdragen en terugvragen. Dit is met name geschikt voor cursisten die al even uit het leer proces zijn of het HBO niveau niet eerder hebben gevolgd.


Wat heb ik aan de training als ervaringsdeskundige ?

Je leert in EACI en EACII behandeltechnieken die je (in combinatie met je ervaringsdeskundigheid) ten goede laat komen aan het herstel van je client. De training leert je professioneel handelen binnen een GGZ setting. Door het volgen van de training zul je meer in staat zijn je client vanuit eigen kracht te laten werken aan herstel van relaties met zichzelf en anderen. De training (EACI en EACII) voorziet in basiskennis verslavingskunde, leert je gedrag herkennen wat past in het transtheoretisch model en hoe je hiermee omgaat. Je kansen op inzet als ervaringsdeskundige bij een GGZ instelling worden hiermee aanzienlijk vergroot. Cursisten met een eigen praktijk hebben aangegeven veel te hebben aan de professionaliteit in behandeltechnieken. Deze kunnen zij verder ontwikkelen in hun eigen werk. Voor een uiteenzetting van het programma klik je hier. De indeling van de lesdagen vind je in het lesrooster EACI.


Wat heb ik aan de training als 'niet ervaringsdeskundige'?

De training (EACI en EACII) voorziet in basiskennis verslavingskunde, leert je gedrag herkennen wat past in het transtheoretisch model en hoe je hiermee omgaat. Daarnaast maken we een begin met het integreren van een herstel gerichte visie met evidence based behandeltechnieken. Door het volgen van de training zul je meer in staat zijn je client vanuit eigen kracht te laten werken aan herstel van relaties met zichzelf en anderen. De ervaring is dat veel niet ervaringsdeskundigen de training waardevol vinden omdat deze voorziet in basiskennis en praktische handvaten biedt om een verslavingsbehandeling uit te voeren. De onderwerpen van de training EACI vind je hier. De indeling van de lesdagen vind je in het lesrooster EACI.


Kan het UWV mijn training vergoeden ?

Ja. Elsden heeft een scholingsovereenkomst met het UWV bij ziektewet dus dat is inderdaad mogelijk, informeer hiervoor bij je casemanager of reintegratie adviseur. Elsden zal na een intake gesprek adviseren welke training voor jou geschikt is. Vanuit de WW is dit niet mogelijk.


Ben ik na het volgen van de basistraining EACI volleerd Addiction Counselor?

Nee, dat ben je (nog) niet. Na het volgen van de EACI heb je kennis gemaakt en geoefend met alle technieken die voorkomen in abstinentie gerichte begeleiding en/of behandeling. Dit is een fundament en zeker geen eindstation. Na afronding kun je jouw technieken verbeteren. Voor het functioneren als volwaardig Addiction Counselor adviseren wij atijd een vervolgtraining (EACII). Daarnaast is het belangrijk dat je veel, heel veel kunt oefenen met je gesprekstechnieken. Daar helpen wij je graag bij.


Kan ik schrijven op een DBC na het volgen van een training ?

Dat is afhankelijk van je vooropleiding. Alleen het volgen van EACI en EACII leiden niet tot een erkend mede-behandelaarschap. Daar is de training te kort voor. Schrijven op een DBC vergt vaak een volledige zorgopleiding op HBO niveau. De trainingen zijn gericht op de inhoud van het vak als hulpverlener in de GGZ.


Kan ik als niet-ervaringsdeskundige ook meedoen aan de trainingen?

Je bent meer dan welkom.


Wat zijn de toelatingseisen?

Die verschillen per training, voor de meest geboekte training Addiction Counseling I (EACI) is dit naast een MBO+ niveau ook jouw motivatie.


Wat levert mij een training Addiction Counseling op?

We geven les op HBO Niveau. Uit onze ervaring blijkt dat de ervaringsdeskundige op MBO niveau ook prima 'mee kan komen'. In de praktijk blijken de trainingen ook een aanvulling te zijn voor de afgestudeerde HBO'er (MWD,SPV,SPH) of (basis) psycholoog. Naast de erkenning door het CRKBO/CPION zijn alle trainingen in accreditatie bij het SNRO voor erkenning HBO, hiervoor kun je maximaal 10 EC (erkende HBO studiepunten) behalen per training. Wanneer je de training kunt inzetten in een EVC traject heb je dus je niveau al aangegeven middels bewezen punten en kun je dit mee laten tellen in je portfolio.


Waar vind ik de details van de training EACI ?

Deze vind je hier. Na de basistraining kun je kiezen voor een vervolgtraining EACII.


Is de inhoud van de training 'bewezen'?

De inhoud van alle trainingen valt onder EBP (Evidence Based Practice). Het zijn erkende therapievormen. Voor de samenstelling van de trainingen maakt Elsden gebruik van EBP erkende modules. De modules zijn bruikbaar in begeleiding en behandeling van diverse verslavingsproblemen.


Kan ik instromen in Niveau II van EAC?

Dat kan onder bepaalde voorwaarden, lees de details van de trainingen hiervoor goed door.


Kan ik een dag missen? Wat als ik ziek ben?

Ja dat kan, we praten je bij over de inhoud van de behandelde onderwerpen en vragen je een vervangende opdracht te maken. Je dient 90% aanwezig te zijn.


Krijg ik studiebegeleiding?

Uiteraard, we staan voor je klaar, per mail, telefoon en app. Zonder restricties qua tijd of hoe vaak je mag mailen!


Kan ik BTW terugvorderen?

Dat is niet langer mogelijk gezien de status van beroepsopleiding, toegekend door CRKBO/CPION per april 2016 en daarmee erkend als beroepsonderwijs door de fiscus en overheid. De opleidingen zijn hierdoor vrijgesteld van BTW.


Zijn studiekosten aftrekbaar voor de belasting?

Ja, studiekosten zijn gedeeltelijk aftrekbaar. Kijk hier voor de uitleg verrekening studiekosten op de site van de belastingdienst.


Wat doe ik als mijn vraag niet in dit lijstje staat?

Gebruik dan de knop onderaan deze pagina en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.