Training, voor wie?

Elsden traint individuen en instellingen in de GGZ met een specialisatie verslavingsbehandelingen. Elsden traint ervaringsdeskundigen en niet-ervaringsdeskundigen.

Training is geschikt en bestemd voor een ieder die zich wil scholen in de verslavingskunde (GGZ) of bijscholing wenst. De operationeel professional lijkt het meeste baat te hebben bij de trainingen. Hiermee bedoelen we de (aankomend) behandelaren, woonbegeleiders, recovery-coaches, counselors en verpleegkundigen.

Wanneer je jouw ervaringsdeskundigheid wilt integreren in een professionele werktechniek, dan helpen wij je graag. Op verschillende niveaus bieden we zelf ontwikkelde trainingen aan. Deze trainingen zijn in accreditatie voor HBO bij het SNRO. Bij ervaringsdeskundigen leren we je een client gericht perspectief te ontwikkelen waarin je jouw eigen herstel proces kunt inzetten.


Ben je nieuw in de verslavingszorg of heb je weinig ervaring met professionele en specifieke behandeltechnieken voor de verslavingszorg maar wel een (afgeronde) MBO achtergrond? Dan biedt VKI - EACI een solide basis voor verdere ontwikkeling. Geen MBO? Dan biedt Herstel Coaching een prima opstap.

Ook voor meer ervaren professionals zijn onze trainingen een waardevolle aanvulling. Voor deze professionals bieden we een VKII - EACII (Elsden Addiction Counseling II) training als verdiepend vervolg op de VKI - EACI. In deze vervolgtraining leren we je effectieve omgangsvormen met specifieke doelgroepen en clienten met een dubbele diagnose.

VKI -EACI en VKII -EACII kunnen op locatie gegeven worden vanaf acht deelnemers.De trainingen van Elsden zijn gericht op (aankomend) professionals, (ervaringsdeskundig) casemanagers, woonbegeleiders, praktijkondersteuners (GGZ) en ervaringsdeskundigen in de verslavingszorg. Wij trainen voor instellingen en particulieren.

Training is geschikt voor wie zich wil verdiepen in verslavingsbehandelingen, bijscholing behoeft in verslavingskunde of overweegt professional te willen worden. Trainingen bij Elsden leiden niet tot de kwalificatie mede-behandelaar (DBC-registratie).

De trainingen zijn toegankelijk en geschikt voor alle behandelvormen die gericht zijn op abstinentie.

Trainingen worden gegeven door CRKBO (Registratie Kort Beroeps Onderwijs) docenten.

Voor instellingen trainen we met de EACI of ontwerpen wij een training op maat. Meer informatie geven we graag tijdens een locatiebezoek.Bestemd voor abstinentie gericht handelen

Kun je hiermee alleen werken binnen een Minnesota setting? Daar kunnen we kort over zijn, dat is niet het geval. In Nederland is het Minnesota Model als behandelmethode nog steeds in opkomst. Alle nieuwe zorgaanbieders in de verslavingszorg die na 2008 zijn opgericht maken gebruik van deze methode of een variant op deze methode. Hierin kent Elsden specifieke toepassingen voor groepstherapie, individuele therapie, nazorg programma's en familie betrokkenheid. Uit onderzoek blijkt dat de overeenkomsten van het Minnesota Model met overige GGZ behandelingen steeds groter worden en vaker voorkomen. Dit maakt Minnesota Model gebaseerde trainingen steeds breder toepasbaar. Een training bij Elsden is dus prima inpasbaar in de praktijk waarbij de 12-Stappen of het Minnesota Model niet leidend is. Wel is het wenselijk dat er een streven is naar abstinentie en curatieve interventie.


Elsden is als enige opleider in Europa gespecialiseerd in verdere professionalisering van ervaringsdeskundige en regulier opgeleide professionals volgens de Hazelden Betty Ford Foundation richtlijnen. Daarnaast heeft Elsden deze richtlijnen verwerkt in de werkbaarheid van de Nederlandse GGZ.