Door 

Een wijntje laten staan loont, merken deelnemers van ’Dry January’.

Een wijntje laten staan loont, merken deelnemers van ’Dry January’.

„Na een half jaar drinken de deelnemers aan ’Dry January’ minder glazen alcohol per week dan ze deden voor de maand zonder alcohol”, vertelt senior onderzoeker Rob Bovens van de Tilburg Universiteit.

Ruim 31.000 inwoners van ons land hebben zich aangemeld bij Ikpas; een alcoholinterventieprogramma dat droogstaande mensen helpt om de maand door te komen. Vorig jaar waren dat er nog 23.000. „In 2015 is er in ons land mee begonnen nadat de Britten melding maakten van gezondheidswinst. Ook hier is er onderzoek ernaar gedaan. Ruim 60% voelt zich na die maand fysiek fitter, 32% valt af en 55% bespaart geld. De slaap wordt beter en de lever knapt er van op. Driekwart van de deelnemers lukt het om de maand vol te maken.”

„En er blijkt nog een voordeel van de alcoholloze maand, „vertelt Meino de Vries, die opleider is van verslavingsdeskundigen binnen de ggz. „De angsten en onzekerheden nemen af. Ze ervaren dat ze eigenlijk wel prima zonder kunnen. Ze voelen zich letterlijk en figuurlijk sterker. Sommigen halen nog aan dat een glaasje op zijn tijd goed voor het hart zou zijn. Dat is gewoon niet zo. Het is beter voor alle organen om niet te drinken.”

’Bewustwording belangrijk’

Het belangrijkste doel van de maand zonder alcohol is bewustwording, stelt Rob Bovens: „Het gaat er niet om om uiteindelijk te stoppen. Het doel is dat drinkers in zo’n maand zich bewust worden van de groepsdruk, van het feit hoe vaak er wordt gedronken en hoeveel reclame ervoor wordt gemaakt. Door die bewustwording besluiten veel mensen uiteindelijk minder te gaan drinken. Ze doorbreken hun gewoontes. Wie eerst 17 glazen per week dronk, blijkt na Dry January in augustus van hetzelfde jaar er 10 in de week te drinken. Ook na een jaar blijkt dat effect er nog steeds. Wat erbij helpt is een plan vooraf te maken. Dat je bijvoorbeeld besluit niet meer door de week te drinken.”

’Eerste nachten lastig’

Voor regelmatige drinkers zullen de eerste nachten lastig zijn, vertelt De Vries. „Eerst word je rusteloos. Want je bent gewend om te drinken om te kunnen slapen. Maar dat is eigenlijk een onnatuurlijke slaap. Vanaf de tweede week begint de kwaliteit van de slaap op te lopen.”

Beide experts geven ten slotte de tip om het voornemen om niet te drinken te delen met de omgeving. „Dat helpt. Zeg dat je een maand de Bob bent of meedoet aan deze alcoholloze maand. Want het wordt steeds gewoner om ’nee’ te zeggen; 64% kan na afloop van de pauzeperiode beter ’nee’ zeggen tegen alcohol.”