Verslavingskennis als basis voor kunde
Verslaving is complex. Verslaving is voor cliënten de ziekte die ze laat geloven dat ze het niet hebben. Voor familie en naasten is het vaak zoeken naar oplossingen en een manier om er mee om te gaan. Voor werkgevers is verslaving vaak een verstopt raadsel, waarbij de werknemer steeds verder afdrijft van wat hen ooit zo motiveerde. Afwezigheid op de werkvloer, ziekteverzuim en verstoringen in de relatie zijn meestal het gevolg. De training Verslavingskennis biedt een basis voor begrip en verdieping.
Actueel
In Nederland zijn meer dan twee miljoen mensen verslaafd (Nemisis). Van deze verslaafden krijgt slechts een deel hulp. De pandemie heeft een verwachtingspatroon gecreëerd dat deze cijfers inmiddels gestegen zijn en dat de hulpverlening de komende jaren meer zorg moet besteden aan deze groep. Tijdens de pandemie is de reguliere hulpverlening in de verslavingszorg deels afgeschaald. Groepen konden eenvoudigweg niet meer plaatsvinden, reizen werd bemoeilijkt en ziekteverzuim in instellingen bemoeilijkte de uitvoering
‘Sommige groepen gebruiken alcohol of drugs om om te kunnen gaan met negatieve emoties als stress, angst, depressie, eenzaamheid of verveeldheid. Risicogroepen zijn mensen met bestaande psychische problematiek, zorgmedewerkers die onder hoge stress staan, mensen met baanonzekerheid of financiële stress en mensen die in herstel zijn van een verslaving’.
(Bron Prof Gera Nagelhout over de pandemie, IVO research Intitute en universiteit van Maastricht).
Straks
Naast de cliënten die nu in zorg zijn (en komen) is er een groei in de toekomstige problemen met middelen te verwachten. Het begrijpen van verslaving is hierin van belang. Dit om niet te verzanden in ‘niet-helpende acties’, verwijten, onbegrip en het meest belangrijk; een progressie in problemen voor de verslaafde (client) en de directe omgeving.
Verslavingskennis vs kunde
Het combineren van verslavingskennis en verslavingskunde is essentieel voor effectieve begeleiding bij middelenmisbruik. Verslavingskennis gaat over het begrijpen van de ziekte verslaving, ontstaan, verloop en herstel. Verslavingskunde gaat over het begeleiden iemand die kampt met de ziekte verslaving zal na het stoppen met gebruik van middelen de relatie met zichzelf en anderen weer moeten herstellen. Verslavingskennis is theorie. Verslavingskunde is omgang met die kennis op een verbinde manier met jouw client. De training geeft de kennis, als basis voor kunde.
Training Verslavingskennis Online
Een online training die bestaat uit zelfstudie als verdiepende kennismaking met het ziektebeeld van verslaving.
De training is voor wie zich wil verdiepen in het ziektebeeld verslaving, meer begrip wil ontwikkelen voor de ziekte verslaving. Een solide voorbereiding op praktijkgerichte opleidingen verslavingskunde I en II (VKI/II-EACI/II).
Deze theoretische training bestaat uit drie modules. De training is volledige zelfstudie met een toegewezen trainer/docent die vragen zal beantwoorden en voor begeleiding door de training zal zorgen.
De training
Module 1
- wat is verslaving, Etiologie I
- middelen en processen gedragsverslaving en middelenverslaving
- oorzaken van verslaving
- verloop van ontwikkeling van verslaving
- Middelen en classificatie
Module 2
- beschrijving van instandhoudende factoren, Etiologie II
- symptomatologie
- introductie PES (klinisch redeneren)
- invloed op het brein, luxerende situaties
Module 3
- Verslaving en maatschappij
- Begeleiding en behandeling
Online leren via Elsdenacademy.com
Deze training volg je op Elsdenacademy.com (EA). Op EA kun je oefenen, leren, lezen en testen.
Op EA kun je jouw lesmaterialen downloaden.
De belangrijkste feiten op een rij
- Online zelfstudie gericht op kennis
- Theoretische basistraining
- Niveau MBO/HBO
- Gemeten tijdsbesteding 40 uur
- Abstinentiegerichte verslavingskennis
- Vrijheid van studie-tempo
- Instroom vanaf 14 april via elsdenacademy.com
- Lesgeld € 665,00 BTW vrijgesteld
- Gewaarmerkt certificaat
Alle beroepstrainingen van Elsden training op volgorde van aanvang 2021 tref je hier